Het zat er al een beetje aan te komen, maar Jeremy Clarkson is weggestuurd bij de BBC. Het contract van de populaire presentator van het autoprogramma Top Gear wordt vangwege zijn wangedrag niet verlengd.
De 54-jarige Clarkson werd eerder deze maand al door de Britse publieke omroep op non-actief gezet, omdat hij een producer zou hebben aangevallen en beledigd.
Wereldwijd keken er naar schatting 350 miljoen mensen uit 170 landen naar elke aflevering van Top Gear. Het lijkt er echter op dat de laatste uitzending van het programma inmiddels is geweest. Mede-presentatoren Richard Hammond en James May hebben namelijk al aangegeven niet zonder Clarkson aan het programma mee te willen werken.
Top Gear: meer dan alleen een autoprogramma
Het autoprogramma Top Gear wordt al sinds 1977 uitgezonden, maar sinds 2002 in de huidige vorm. Jeremy Clarkson en Andy Wilman de formule verzonnen. Het idee is dat drie mannen op een speelse en toegankelijke manier praten over auto’s (en nog veel meer).
De presentatie was aanvankelijk in handen van Clarkson, Richard Hammond en Jason Dawe. De laatste werd in het tweede seizoen echter vervangen door James May. Naast de vaste presentatoren, die uitgroeide tot ware tv-persoonlijkheden, kende het programma ook een aantal terugkomende onderdelen. Zo waren er de Power Laps (Snelle Rondjes) met de gemaskerde The Stig achter het stuur, bekende personen in een goedkope auto en het autonieuws.
Misschien wel het meest beroemd waren de specials, waarin de presentatoren opvallende avonturen beleefden. Zo gingen ze ooit de strijd met elkaar aan in zelfgemaakte campers, toerde ze op brommers door Vietnam en reisden ze naar de Noordpool.
Dat al die kijkers afstemden op Top Gear, had zeer waarschijnlijk ook te maken met het feit dat het programma regelmatig onderwerp was van gesprek. Enkele incidenten rond het programma kwamen breed in het nieuws. Zo sloeg Hammond in 2006 diverse malen over de kop, toen hij op een baan in New York het snelheidsrecord voor auto's met een straalmotor wilde verbreken.
Vorig jaar nog bekogelden Argentijnen het Top Gear-team met stenen, toen het voor een Patagonië-special met een Porsche 928 met nummerbord H982FKL door het land toerde. Veel Argentijnen zagen daarin - waarschijnlijk terecht - een verwijzing naar de door de Argentijnen van de Britten verloren Falklandoorlog uit 1982.
Clarkson als veelbesproken tv-persoonlijkheid
Auto's zijn een rode draad in de carrière van de 54-jarige Clarkson. Hij begon als verslaggever bij de Rotherham Advisor maar vanaf 1984 kreeg zijn liefde voor de vierwielers de overhand. Hij begon in dat jaar The Motoring Press Agency. Daarna was hij onder meer columnist in een autoblad, The Sun en The Sunday Times. Vanaf eind jaren tachtig begon hij met het presenteren van diverse autoprogramma's.
Jeremy Clarkson was niet onomstreden. Zo werd hij onder meer beschuldigd van racisme. Clarkson werd eerder deze maand door de BBC geschorst, nadat hij ruzie had gekregen met een producent. Britse media suggereerden dat de presentator de BBC zat was en zelf weg wilde.
Clarkson was wat Top Gear betreft betrokken bij zowel de oude als de vernieuwde versie. In de oude serie, die van 1977 tot 2001 te zien was, was hij in de jaren negentig te zien. Na zijn vertrek in 1999 zakte de kijkcijfers van zes miljoen naar drie miljoen. De populaire presentator was er in de vernieuwde serie vanaf het begin bij.
ANP / Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl